Een contract afsluiten als particuliere klant

Bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract kijkt de leverancier naar het kleinzakelijk en grootzakelijk verbruik. Ben je een kleinverbruiker, dan heb je een elektriciteitsaansluiting die maximaal uitkomt op 3 x 80 ampère. Bij gas geldt dat je een meter hebt die per uur maximaal 40 kubieke meter gas doorlaat. Bij al het stroom- en gasverbruik daarboven ben je automatisch een grootverbruiker.

Bij het kijken naar kleinverbruikers wordt er onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke klanten.  Als jouw pand als zakelijke functie dient dan kun je voor een zakelijke aansluiting kiezen. Echter dient dit niet altijd in jouw voordeel.

Voordelen van een particulier energiecontract

Wat voor jouw het voordeligste contract is, hangt vooral af van jouw energieverbruik. Als jij bijvoorbeeld een zelfstandig ondernemer met een kantoor aan huis bent en het energieverbruik laag genoeg is om te kunnen spreken van kleinzakelijk verbruik, dan is het verstandig om te kiezen voor een particulier contract. In dit geval komt het goedkoper uit en over het algemeen zijn particuliere klanten beter beschermd door de overheid. Bij het voortijdig opzeggen van een zakelijk contract kan de opzegboete totwel honderden euro’s oplopen, terwijl de opzegboete van een particulier contract maximaal 125 euro bedraagt.

Daarnaast heb je bij een particulier contract tevens ook recht op 14 dagen bedenktijd. De energieleverancier is bij een zakelijk contract niet verplicht om zich aan deze termijn te houden. Veelal worden er ook vaak welkomstkortingen geboden wanneer het om een particulier contract gaat, waardoor de totale uitgave aan energie lager kan zijn.